Komma igång med Raspberry Pi – det en behöver

Tänkte göra några inlägg kring Raspberry Pi, mest bara för att ha nåt att länka till om någon behöver det.

Vad är en Raspberry Pi?

Kortfattat är det en så kallad ”enkortsdator”. Ja, en liten dator som en kompletterar med ett minneskort (microsd). Sen är fantasin ens gräns.

Raspberry Pi 3

Officiella specifikationer

Den största och ”starkaste” i Raspberry Pi familjen. Kanske inte ett monster, men det tangentbord + mus så räcker den faktiskt till för att skriva på. Att skicka mail osv. Samt som spelkonsoll eller mediaspelare, eller vad en nu vill göra.

Kopplas till en tv/skärm/projektor med hdmi.

Använder den själv just nu som ”skrivmaskin” för Google Dokument, även Microsoft Word online fungerar rätt bra. Allt i webbläsaren.

Mjukvaran jag kör är Raspbian Stretch with desktop. Som är en linux-baserad historia med en skrivbordshanterare. Har en använt en windows dator någon gång i livet så kommer en igång rätt fort.

Samtliga nedan är Webhallen

Grund: 617 kr, 597 kr som minst.

Raspberry Pi Zero W

Officiella specifikationer

Ministingen i Raspberry Pi familjen.  Inte direkt kraftfull med duger gott till att spelemulering för NES/SNES och dom flesta upp till 16-bits spelen. Även vissa 32-bits spel fungerar.  Det jag använder min till. Orkar även spela upp full HD video. Jag använder den utan wifi/bt som heter Zero, kostar nu 57 kr.  Om en inte behöver wifi/bt så räcker den faktiskt.

Tänk på att du måste köpa till USB kontrollers om du ska använda den med Retropie för retrospelsemulering. Jag har två stycken som ser ut som klassiska SNES kontrollern, för att då har en alla knappar på kontrollern som behövs för att kunna spara spel osv. Vilket är mycket praktiskt. Liknar denna, men svarta och väldigt bra känsla i. Väntar på att postmord ska bestämma sig för hur utlandspaket ska hanteras innan jag visar länkar till dom jag har.

Och tänk på att Zero/Zero W bara har EN usb-port ut (via adapter) så en lär behöva en usb-hubb förr eller senare.

Electrokit, nedan kostar 297 kr med frakt till Sverige

Alternativ

Nedan pris är vid hämtning från Webhallen, frakt ej inräknad

SanDisk ULTRA® microSDHC 16GB UHS-I (Class 10) 98MB/s + Adapter. 99 kr

Grund: 396 kr

Mjukvara

 • Noobs – New out of the box software
 • Raspbian
  Den jag själv använder. Både med desktop och lite, utan desktop.
 • Ubuntu Mate.
  RPI 2 + 3. RPI Zero orkar inte med
 • Övriga från Raspberry Pi foundation
 • Retropie
  Där finns det länkar för Raspberry Pi 0/1 och 2/3. Välj den du har. Tänker inte berätta hur man hittar spel roms till den, men så himla torrent svårt är det inte.

Övrigt

Finns massa mer information på deras officiella sida

 

 

 


Publicerat

i

av

Etiketter: